Historie

Op 18 mei 1978 werd de Helmondse Tennis Vereniging (HTV), beter bekend als HTV, officieel opgericht. Toen nog even onder de naam Helmondse Lawn Tennis Vereniging, oftewel HLTV. De oprichting vond plaats in het achterzaaltje van sporthal de Braak. Tien dagen eerder op 8 mei was op een eerdere vergadering in de kantine van Oranje Wit/OEC tot de oprichting besloten. Er bleek toen voldoende belangstelling te zijn.
Het verhaal begint eigenlijk al in 1975. Twee jaar voor HTV werd opgericht, was er in Helmond een zogenaamde ‘poly-hal’ neergezet. De hal stond op sportpark De Braak. In de volksmond werd het de ‘ballonhal’ genoemd en er werd in getennist. Het was een omhulsel waar voortdurend lucht in werd geblazen, waardoor hij zonder steunen of draagbalken overeind kon blijven staan. De ballonhal was een goedkope manier om in de wintermaanden aan indoortennis te kunnen doen. In onze regio werd toen nog uitsluitend op gravel gespeeld. De ‘ballon’ werd half mei leeg gelaten en opgeborgen en half september werd de hal weer opgebouwd.

Het gebruik van de ballonhal bleek echter niet alleen ingewikkeld, zakelijk gezien leverde de hal ook niet veel op. Er werd besloten om een tennisclub op te richten. De KNLTB accepteerde de naam HLTV niet, omdat ‘Lawn’ staat voor gras en HTV tenniste niet op gras. Het werd uiteindelijk HTV. Een prima naam die als een rots staat voor de Helmondse tennissers.

In 1981 is er een belangrijke stap gezet richting een eigen tennispark met vier gravelbanen en een paviljoentje. In 1984 kwamen er twee banen bij. Uiteindelijk verruilt HTV, als eerste in Helmond, in 1999 de zes gravelbanen voor kunstgrasbanen

Het park van HTV bestaat uit zes kunstgrasbanen, een paviljoen, een fietsenstalling, een speeltuintje voor de kleintjes en een tennismuur. Ook is er een zogenaamde tennispartner op het park. De bal komt altijd op een goede manier terug waardoor je je slag kunt blijven oefenen. De leden van HTV kunnen het gehele jaar iedere dag van 8.00 tot 23.00 uur tennissen op de zes all weather-banen, behalve in de periodes dat de banen door slechte weersomstandigheden niet betreden mogen worden (vries, dooi, hevige regenval) en tijdens evenementen. Sinds kort ligt er ook een mini-veldje waarvan we hopen dat de jeugd er veel gebruik van zal maken.
HTV heeft een gezellig paviljoen dat onlangs helemaal is opgeknapt. De kantine is voorzien van alle luxe, zoals een groot plasmascherm en een grote vergaderruimte.

Verder heeft het paviljoen een grote dames- en herenkleedkamer met heerlijke douches (zoals ook onze bezoekers zeggen). Het paviljoen is doordeweeks geopend voor een natje en een droogje en in het weekend tijdens evenementen.
Het paviljoen wordt beheerd door de paviljoencommissie. Diverse vrijwilligers zorgen voor de versnaperingen tijdens activiteiten en zij verzorgen de bardiensten. Alle leden van HTV kunnen tegen een vergoeding bardiensten draaien