Op 18 mei 1978 werd de Helmondse Tennis Vereniging (HTV), beter bekend als HTV, officieel opgericht. Toen nog even onder de naam Helmondse Lawn Tennis Vereniging, oftewel HLTV. De oprichting vond plaats in het achterzaaltje van sporthal de Braak. Tien dagen eerder op 8 mei was op een eerdere vergadering in de kantine van Oranje Wit/OEC tot de oprichting besloten. Er bleek toen voldoende belangstelling te zijn.

Het verhaal begint eigenlijk al in 1975. Twee jaar voor HTV werd opgericht, was er in Helmond een zogenaamde ‘poly-hal’ neergezet. De hal stond op sportpark De Braak. In de volksmond werd het de ‘ballonhal’ genoemd en er werd in getennist. Het was een omhulsel waar voortdurend lucht in werd geblazen, waardoor hij zonder steunen of draagbalken overeind kon blijven staan. De ballonhal was een goedkope manier om in de wintermaanden aan indoortennis te kunnen doen. In onze regio werd toen nog uitsluitend op gravel gespeeld. De ‘ballon’ werd half mei leeg gelaten en opgeborgen en half september werd de hal weer opgebouwd.

Het gebruik van de ballonhal bleek echter niet alleen ingewikkeld, zakelijk gezien leverde de hal ook niet veel op. Er werd besloten om een tennisclub op te richten. De KNLTB accepteerde de naam HLTV niet, omdat ‘Lawn’ staat voor gras en HTV tenniste niet op gras. Het werd uiteindelijk HTV. Een prima naam die als een rots staat voor de Helmondse tennissers.

In 1981 is er een belangrijke stap gezet richting een eigen tennispark met vier gravelbanen en een paviljoentje. In 1984 kwamen er twee banen bij. Uiteindelijk verruilt HTV, als eerste in Helmond, in 1999 de zes gravelbanen voor kunstgrasbanen.